Tenerife – vacanta in insula muntelui alb

Tenerife, cea mai mare insula din grupul Canarelor (treisprezece la numar, din care sapte locuite), se afla la o aruncatura de bat de coasta continentului negru. Adica doar vreo trei sute de kilometri pana in sudul Marocului. Cu cateva secole in urma, locuitorii din Las Palmas, impresionati, probabil, de maretia vulcanului El Teide, au numit insula vecina Tenerife. „Tene” insemna „munte” si „ife” – „alb”. Dupa cucerire, spaniolii au adaugat „r”-ul intre cele doua cuvinte. Desi administrativ in Europa si parte a Spaniei, Tenerife este cu un picior in Africa. Daca ar fi sa mergem mai departe pe detalii geografice, grupul insulelor Canare din care face parte, este situat in centrul Macaroneziei sau “Insulele fericite”, dupa cum numeau geografii antici greci insulele situate la vest de Gibraltar: Azore, Madeira, Canare si Insulele Capului Verde.

Tenerife are un climat subtropical oceanic de-a lungul coastelor, cu variatii mici de temperatura pe parcursul anului. In interiorul insulei, clima variaza cu altitudinea si in functie de expunerea la alizeele de nord est. Prin urmare, partea de nord a insulei Tenerife este mai expusa precipitatiilor, mai verde si cu temperaturi ceva mai scazute decat cea de sud.

Ce poti sa vezi si sa faci in Tenerife

Plaje in Tenerife

Cand te gandesti la plajele din Tenerife, s-ar putea sa-ti vina automat in minte imaginile idilice ale coastelor caraibiene. Daca ajungi acolo cu speranta sa intalnesti asa ceva, asteptarile iti vor fi inselate. Asta nu inseamna ca plajele sunt mai putin spectaculoase, doar ca in cu totul alt fel. Unele dintre ele sunt acoperite cu nisip negru, de provenienta vulcanica (Playa Jardín, Playa Arena), care iti arde talpile in miez de vara, altele cu nisip fin si auriu adus tocmai din Africa – Las Teresitas ori Playa de Las Americas. Vei gasi plaje cu palmieri ori plaje strajuite de stanci inalte de pana la opt sute de metri (Los Gigantes). Vei gasi piscine naturale (Garachico), formate de lava scursa in ocean, in urma cu cateva secole.

Numarul aproximativ al plajelor cunoscute in Tenerife este in jur de cincizeci, asadar, lista e foarte lunga si cateva zile in insula nu-ti vor permite sa le vezi pe toate. Noi am avut timp doar pentru cateva si n-am putea face un top, dar pentru urmatoarea vacanta in Tenerife, iata cam ce ne-am propus sa atingem:

La Tejita, Las Teresitas (inca o data), El Duque, Fañabé, El Bollullo, Los Gigantes, Playa Jardín, Las Vistas si Benijo.

Informatii complete despre plajele din Tenerife si localizarea lor pe harta puteti gasi aici.

Locuri de vizitat in Tenerife

Fiindca nu am vazut tot ce se recomanda a fi vazut in Tenerife, nu voi face un top al tuturor locurilor care merita sa fie vizitate. Ci doar pe al celor pe care am reusit sa le vedem.

Teide National Park si El Teide. Impunator, El Teide se ridica la 3718 metri deasupra nivelului marii si e vizibil de aproape oriunde in insula. Parcul national Teide se intinde pe o suprafata de aproape 190 de kilometri patrati in jurul muntelui Teide, cel mai inalt din oceanul Atlantic si al treilea din lume, masurand de la baza sa submarina si pana in varf nu mai putin de 7500 de metri. Tot in parcul national Teide se afla si Pico Viejo, al doilea vulcan ca inaltime din Tenerife, cu o inaltime de 3135 de metri. Teide si Pico Viejo sunt singurele varfuri din insulele Canare care depasesc 3000 de metri.

Observatorul astronomic de la Inez – daca tot ai ajuns in Teide National Park, la intoarcerea de la vulcan ia-o pe drumul spre Puerto de La Cruz si apoi, in loc sa cobori, urmeaza indicatorul catre observator. Nu ai cum sa il ratezi. Pe masura ce te apropii de observator, o sa vezi, undeva, in dreapta, insula Gran Canaria, plutind parca ireal, intre apa si cer. Poti continua pe acest drum pana in Santa Cruz de Tenerife, daca se intampla sa fii cazat in nordul insulei. E o alternativa buna, care iti va oferi privelisti de neuitat.

Acantilados de Los Gigantes, fie ca le vezi din locatia clasica sau de la Punta del Teno, din apropierea farului, te vor impresiona la fel de mult. Noi le-am vazut de la Punta del Teno, locul cel mai vestic din Tenerife. Tot de aici, daca este senin, poti zari si insula Gomera, ultimul popas al lui Cristofor Columb in drumul catre America.

Acantilados de Los Gigantes - vedere de la Punta del Teno
Acantilados de Los Gigantes – vedere de la Punta del Teno

Punta del Teno si farul la capatul unui drum care te poarta prin tot ce are nordul mai frumos. Daca incepi din Santa Cruz de Tenerife, treci prin Puerto de la Cruz si Garachico. In drum te poti abate si prin Icod de Los Vinos pentru a vedea Drago Millenario.

Farul de la Punta del Teno
Farul de la Punta del Teno

Loro Park, cel mai mare Zoo din Europa si al doilea din lume, dupa clasificarea Trip Advisor. Poti urmari spectacole cu lei de mare, delfini si orci, iar asta e numai o mica parte din ceea ce ofera.

Delfini la Loro Park, Tenerife
Delfini la Loro Park, Tenerife

Piramidele de la Güímar

Güímar este o localitate in partea de sud a insulei Tenerife si adaposteste sase piramide in trepte, in interiorul parcului etnografic, creat de  celebrul explorator norvegian Thor Heyerdahl, cu sprijinul financiar al magnatului Fred Olsen.

Piramida la Güímar

Garachico, orasul port distrus de eruptia vulcanului Trevejo in 1706. Astazi, o urbe cocheta si cosmopolita, care se remarca prin arhitectura, bucatarie si piscinele naturale, formate in urma eruptiei devastatoare. 

Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei Tenerife.

Santa Cruz de Tenerife
Santa Cruz de Tenerife

Puerto de la Cruziar cateva cuvinte sunt insuficiente pentru a-l descrie… Trebuie vazut!

Hai hui, prin Puerto de la Cruz, Tenerife
Hai hui, prin Puerto de la Cruz, Tenerife

Lago Martianez

Un imens complex de piscine ridicat pe malul marii, in Puerto de la Cruz, de celebrul César Manrique din  Lanzarote. A fost declarat centru de interes cultural in categoria „Gradini Istorice”. Este un loc de distractie pentru persoane de toate varstele si e compus din  patru piscine pentru adulti si trei pentru copii, toate dotate cu sezlonguri si umbrele de soare. Poti sa-ti petreci toata ziua fara sa parasesti incinta, fiindca include chioscuri, baruri, restaurante si chiar un Casino.

Lago Martianez, Tenerife - una dintre piscine
Lago Martianez, Tenerife – una dintre piscine

Pentru noi, lista ramane deschisa si o vom completa, speram, cat de curand, cu:

Satul Masca, Icod de Los Vinos, Vilaflor, Padurea de laur din Anaga, Siam Park si Insula La Gomera.

Cand e bine sa mergi in Tenerife

Pentru inot in ocean si plaja, cea mai buna perioada este cuprinsa intre mai si octombrie. In prima parte a intervalului (mai-iunie), temperatura aerului este un pic mai scazuta si apa oceanului ceva mai rece, dar zilele sunt mai lungi. In insulele Canare, zilele de vara sunt mai scurte decat in Europa, iar iarna sunt mai lungi, insa datorita zonei orare adoptate, soarele apune destul de tarziu. Daca vrei sa vizitezi orasele si sa faci excursii catre interiorul insulei, poti alege aprilie, mai si prima jumatate a lui octombrie.

In a doua jumatate a lui noiembrie, cand am ajuns in Tenerife, echilibrul pe care am incercat sa-l atingem intre vizitarea oraselor si lenevitul pe plaja, a fost destul de greu de mentinut. La inceput a fost chiar frustrant, fiindca aveam atat de multe de vazut si de facut, dar soarele ne ajuta doar zece ore pe zi.

In timpul iernii temperaturile sunt blande si sunt destul de multe zile cand poti face plaja. Ce poate fi mai interesant decat o zi care incepe dimineata, cu o excursie pe El Teide, la zapada si se termina dupa-amiaza, pe plaja din Adeje?

Cum ajungi in Tenerife

La data aparitiei articolului, Tarom si WizzAir opereaza zboruri directe intre Bucuresti si Tenerife. Pe langa acestea, exista cele cu escale in Spania ori Italia (Madrid, Barcelona, Valencia sau Milano) si care, pe langa preturile mai mici obtinute, daca se folosesc companiile low cost, ofera si sansa de a vizita un oras spaniol ori italian, intre doua avioane.

Noi am zburat cu Ryanair, iar pretul total pentru trei persoane, dus-intors, cu escale pe ambele sensuri in Madrid, a fost de numai 350 de euro. In varianta DYI (pe cont propriu), poti folosi in cautarea de bilete de avion site-uri de genul vola.ro, momondo sau skyscanner. Nu sunt de neglijat nici ponturile celor de la aventurescu.ro, care primesc si redistribuie zilnic informatii utile celor dornici de calatorii. Preturile cele mai mari le veti intalni in lunile iunie, iulie si august. Ele sunt, de regula, lunile cand suntem obisnuiti sa plecam in concediu. Din fericire, in Tenerife poti merge in orice perioada a anului, asa ca sansele de a gasi preturi rezonabile pentru transport sunt foarte mari.

In zbor spre Tenerife, cu Ryanair
In zbor spre Tenerife, cu Ryanair

Daca alegi sa calatoresti folosindu-te de serviciile unei agentii de turism, optiunile sunt greu de enumerat aici. As mentiona, totusi, veltravel.ro si asta pentru ca ofera o multitudine de variante de cazare si zbor, toate accesibile online.

Cazare in Tenerife

Gasesti oriunde, de la nord la sud si de la est la vest. Insula nu este mare si transportul se realizeaza fara probleme cu ajutorul celor doua autostrazi care, practic, o inconjoara. Fie ca alegi sa inchiriezi un autoturism sau sa te deplasezi cu celebrele Guagua, autobuzele companiei locale Titsa, poti sa ajungi aproape peste tot, fara probleme.

Inainte de a decide unde alegi cazarea, e bine sa stii cam ce ai de gand sa faci in Tenerife. Si mai trebuie sa ai in minte ce spuneam la inceput, anume ca nordul are temperaturi mai putin ridicate decat sudul insulei si e ceva mai umed. In treacat fie spus, noi am ajuns in Tenerife pe la jumatatea lui noiembrie si am ramas in insula pana la inceput de decembrie. In nordul insulei, dincolo de Puerto de la Cruz, tocmai in Mesa del Mar. Iar temperaturile au fost undeva intre 25 de grade ziua si 19-20 de grade noaptea. In doua saptamani am avut vreo doua zile cu nori care pana la final au trecut si una cand cerul a fost plumburiu de dimineata pana seara: numai bun pentru o plimbare in Santa Cruz.

Daca iti doresti sa faci plaja zilnic si sansele de ploaie sa fie reduse, alege sudul. Tot acolo intalnesti si mai multa distractie, cluburi, viata de noapte. La fel, majoritatea excursiilor au zonele de plecare in partea sudica a insulei. Recomand nordul celor care vor sa cunoasca orasele din Tenerife, sa vada cum traiesc localnicii, sa inteleaga si sa simta spiritul insulei.

Caci Tenerife are ceva aparte, un “je ne sais quoi” care te prinde si te face sa-ti doresti sa revii. Sau sa ramai acolo, cu convingerea ca e cel mai bun loc in care ai putea sa traiesti. Cel mai bun din tot ce ai vazut pana acum ori ai putea sa mai vezi vreodata.

Revenind la cazare, odata ce ai decis in ce parte a insulei vrei sa petreci vacanta, nu-ti mai ramane decat sa alegi dintre ofertele agentiilor de turism sau sa cauti singur pe booking. Ori AirBnb. Varianta cautarii personale presupune ceva mai multa munca, dar si satisfactiile vor fi pe masura. Atat din punct de vedere financiar cat si din punctul de vedere al confortului si facilitatilor dorite. Pur informativ, pe booking am vazut preturi care pornesc de la 25-30 de euro pe noapte in nord, unele chiar pe malul marii si cu note acceptabile, de minim 7.

Cu mai multe detalii despre destinatiile enumerate mai sus, voi reveni in articolele viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *