La pas, prin Tenerife – Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz a inceput sa se ridice pe la inceputul secolului al 16-lea. Mai intai doar un simplu port pescaresc, creste semnificativ in importanta dupa distrugerea  orasului Garachico, in eruptia vulcanica din 1706. Pana la inceputul secolului al 19-lea, este cunoscut ca si Puerto de la Orotava, dupa care obtine autonomia ca municipiu si isi schimba numele in Puerto de la Cruz. Prin clima sa placuta si echilibrata (20 de grade Celsius, medie anuala), orasul devine atractiv pentru turistii din inalta societate europeana. Puerto de la Cruz este, in vremurile de la 1800, un centru cultural de varf, printre vizitatorii de atunci regasindu-se cercetatori si scriitori cunoscuti ai timpului.

La pas, prin Puerto de la Cruz

Primul contact cu orasul l-am avut intr-o dupa-amiaza de noiembrie. Intr-o zi calda, cu 25 de grade in aer. In tara lasasem 6-7 grade si ploaie rece, de toamna.

Pe Calle Mequinez, in La Ranilla, lumea se plimba relaxata. Paseam incet, spre inima orasului care avea sa ne captiveze, sa ne cheme si sa ne primeasca, aproape zi de zi.

Calle Mequinez, Puerto de la Cruz
Calle Mequinez, Puerto de la Cruz

Dincolo de arhitectura specifica locului, Puerto de la Cruz te intampina cu ceva ce n-ai sa vezi, fiindca n-ai cum, dar ai sa simti, clipa de clipa. Atmosfera, vibratia orasului te patrunde de la inceput si nu-ti ia mult timp sa incepi sa „rezonezi” cu ea. E o stare de bine si de liniste care te acapareaza. Casele sunt zugravite in culori vii, dar diferite. Intrarea e simpla, direct din strada.

 

Casa Agustina, Puerto de la Cruz
Casa Agustina, Puerto de la Cruz

Ferestrele joase sunt adesea larg deschise. Din loc in loc, cate o batranica apare in cadrul usii facandu-si de lucru atat cat sa urmareasca turistii care trec prin fata casei. Dupa amiaza, umbrele sunt blande, iar culorile calde. E vremea pentru un cappuccino, un fresh de portocale ori o bere Dorada, cea mai buna de prin Tenerife (dupa gustul meu…). Pe la jumatatea strazii incep sa apara si terasele. Alterneaza cu casute cochete, un magazin de cartier ticsit de fructe si legume proaspete si chiar o parcare subterana. Pe negandite, am ajuns la Playa de Muelle, o plaja mica rasarita la intretaierea dintre Calle Mequinez si Calle de la Marina. Pietris, umbrelute si cativa turisti absorbiti de mare si indiferenti la lumea care ii inconjoara.

 

Spre dreapta, apucand pe Calle de la Marina, ajungi in cateva clipe in Plaza del Charco. Zona e ticsita de taverne, baruri si cafenele numai bune pentru un popas, dupa o zi de plimbare. Inainte, Calle de Santo Domingo ne poarta catre faleza din Puerto de la Cruz: Calle de San Telmo.

 

Punta del Viento, Puerto de la Cruz
Punta del Viento, Puerto de la Cruz

 

Punta del Viento, Puerto de la Cruz
Punta del Viento, Puerto de la Cruz

 

Calle San Telmo, Puerto de la Cruz
Calle San Telmo, Puerto de la Cruz

Partea dreapta a falezei e marginita de magazine, hoteluri si restaurante. Pe stanga, spre capatul falezei se zareste un petec de plaja – Playa San Telmo. Sub Punta del Viento, un restaurant cochet a fost cladit chiar in peretele de stanca.

La cateva minute de mers, Lago Martianez isi asteapta turistii. Acolo, pe malul marii, piscinele cu apa sarata reprezinta o adevarata o oaza de relaxare in mijlocul orasului.

Lago Martianez, Puerto de la Cruz
Lago Martianez, Puerto de la Cruz
Lago Martianez, Puerto de la Cruz
Lago Martianez, Puerto de la Cruz

Imediat dupa Lago Martianez incepe Playa Martianez, acoperita cu nisip negru, de natura vulcanica.

 

Ce mai poti vedea in Puerto de la Cruz

Ermita de San Amaro

Situata pe Calle de San Telmo, capela a fost construita in 1780 si dedicata protectorului navigatorilor. După ce a fost distrusă parțial de inundații, în 1826, capela a fost reconstruită și restaurată pe deplin în urmă cu câțiva ani.

Ermita de San Amaro
Ermita de San Amaro

Parque Taoro

Parcul se afla pe muntele Taoro, oferind o panorama uluitoare asupra orasului Puerto de la Cruz. Parque Taoro cuprinde aproximativ 100.000 de metri patrați de gradini, puncte de atractie, fantani iluminate si cascade. De asemenea, are un loc de joaca pentru copii, un pavilion cu un restaurant, un bar și o terasa. Este permanent deschis, iar intrarea este libera.

 

Puerto_de_la_Cruz_-_Parque_Taoro_-_Promontorio_Atalaya
Promontorio Atalaya – Parque Taoro, Puerto de la Cruz (Copyright Cayambe -Claude Meisch)

Jardines Sitio Litre

O gradina cultivata in stilul gradinilor englezesti din secolul al 18-lea. Aici se regaseste o  colectie vasta de orhidee, alaturi de bonsai si un arbore dragon ( dragon tree).

Printre vizitatorii celebri ai gradinii s-au numarat Sir Richard Burton si Agatha Christie, care si-a gasit aici inspiratia pentru colectia de nuvele „The Mysterious Mr. Quin”.

Jardin Botanico

Inființată în 1788 pentru aclimatizarea catorva specimene de plante aduse din Lumea Noua,  pe drumul spre Spania continentala, Gradina Botanica are o selecție larga de copaci tropicali și arbusti. Jardin Botanico este un loc minunat pentru plimbare si relaxare.

Loro Parque

O imensa gradina zoologica, situata la iesirea din Puerto de la Cruz (Avenida Loro Parque). Printre altele, se pot urmari spectacole cu lei de mare dresati, delfini si orci. La Loro Parque poti petrece o zi intreaga fara sa te plictisesti.

 

Loro Parque, Puerto de la Cruz
Loro Parque, Puerto de la Cruz

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *