Cipru, o altfel de Grecie – Mormintele Regilor

Dincolo de soare, plaje si palmieri se afla cultura si traditia. Savoarea proprie, „culoarea” aparte a zonei, e data de trecutul care si-a pus amprenta peste locuri si oameni. Iar Cipru nu face nicicum exceptie de la regula. Cu o zi inainte, parasisem Paphos cu dorinta de a reveni si de a explora indeaproape ramasitele vremurilor trecute. Am ales, fara ezitare, vizita la Mormintele Regilor. Numele necropolei te duce cu gandul la Egipt, Luxor si piramide.

Sumedenie de intrebari te napadesc, iar timpul parca abia se taraste, intarziind clipa cand vei afla. Inainte sa ajungem in Kato Paphos, am poposit pentru realimentarea Toyotei la benzinaria din apropiere, unde,  dupa o conversatie in engleza de cateva minute cu operatorul de la pompa, aflam ca e roman neaos, iar pe deasupra si prahovean. Momentul e usor hilar si ne despartim amici, nu inainte de a mi se confesa ca ei, compatriotii nostri din Cipru, au supranumit insula Afroditei „Congo”, pentru canicula interminabila de peste vara. In mai putin de trei sute de metri, ajungem la destinatie si parcam masina la umbra unui maslin. Imediat dupa intrare, in fata noastra se desfasoara un peisaj straniu, presarat cu bolovani, grote si ruine de nerecunoscut.

Tombs13

Situate la nord est de orasul Paphos, Mormintele Regilor au fost construite in perioada elenistica (sec. 3 î.Hr.) pentru a satisface nevoile noii asezari, Nea Paphos. Denumirea necropolei nu are legatura cu ingroparea regilor, caci monarhia fusese deja abolita, ci mai degraba cu marimea si aparenta sa regala. Am fost putin dezamagiti sa aflam asta, insa frumusetea si stranietatea peisajului au reusit sa ne pastreze viu entuziasmul.

Mormintele regilor 3

Mormintele Regilor este locul unde si-au gasit odihna vesnica ofiterii administrativi de rang inalt si personalitatile locale din vremea lui Ptolemeu, precum si familiile acestora. Necropola a fost folosita continuu ca zona de inmormantare in timpul perioadelor elenistice si romane (secolul 3 î.Hr – începutul secolul 4 d.Hr.). Exista suficiente dovezi care atesta ca primii crestini au utilizat, de asemenea, site-ul pentru inmormantari,

. Tombs4 Tombs15 Mormintele regilor 2

La sfarsitul secolului al 19-lea, Luigi Palma di Cesnola, nascut in Italia si emigrat in America, devine, intre 1865-1877, consul general al Statelor Unite in Larnaca. In timpul sederii sale in Cipru, s-a ocupat si de excavatii arheologice, care au condus la descoperirea unui mare numar de antichitati.

. Tombs11 Tombs17

Colectia a fost cumparata de catre Metropolitan Museum of Art din New York in 1872, iar in 1879 devine primul director al acestei institutii, ramanand in functie pana la moartea sa, in 1904. Actiunile lui Cesnola sunt considerate in Cipru insa, ca fiind echivalentul

unui jaf.

. Tombs3       Tombs14

Sapaturile incepute de consulul american au fost continuate de Markides si de Philippou la inceputul secolului 20, dar abia in 1977, dupa cautari sistematice, Departamentul de Antichitati reuseste sa scoata la lumina opt complexe funerare de mari dimensiuni.

Mormintele regilor 1

Daca ajungeti in Cipru, Mormintele Regilor merita cu prisosinta vizitate.

 

 

Flag Counter

One thought on “Cipru, o altfel de Grecie – Mormintele Regilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *