Plaça d’Espanya, Palau Nacional si Arenas de Barcelona

Odata ajuns in Plaça d’Espanya iti va fi greu sa hotarasti in ce directie sa apuci. Este locul de unde poti fi in cateva minute la Arenas de Barcelona, Palau Nacional si Fantanile Magice ori chiar la Palau San Jordi, locul de desfasurare al jocurilor olimpice de vara din 1992.

Imi amintesc ca ma oprisem in apropierea strazii, asteptand ca bus-ul turistic, stationat acolo pret de cateva clipe,  sa treaca mai departe, pentru a putea admira fantana care troneaza in mijlocul sensului giratoriu.

 

PlacaDeEspanaBarcelona
Plaça d’Espanya

 

Proiectata de Josep Maria Jujol, un colaborator al lui Gaudi, aceasta este centrul unui monument care cuprinde statui realizate de Miguel Blay Fabregas si alte elemente concepute de Nicolau Maria Rubio I Tuduri.

Acolo, in punctul de intersectie al celor  cinci drumuri importante ale Barcelonei, Gran via de les Corts Catalanes, Carrer de la Creu Coberta, Avinguda del Paral.lel, Carrer de Tarragona si Avinguda de la Reina Maria Cristina, a fost construita Plaça d’Espanya in 1929, cu ocazia Expozitiei Internationale din acelasi an, dupa un proiect conceput inca din 1915 de catre Jose Amargos.

 

Corrida a murit, traiasca Shopping-ul

 

Un punct de atractie pe care nu il poti rata, odata aflat in Plaça d’Espanya, este “Arenas de Barcelona”. Construit  intre 1889 si 1900 ca “Plaça de Toros de les Arenes”, a reprezentat unul dintre locurile unde localnicii se puteau bucura de principalul sport national: corrida. Luptele cu tauri care, pare-se, niciodata nu au prins cu adevarat in Catalonia, au incetat in data de 9 iunie 1977, lasand ca unic loc de desfasurare al corridelor in Barcelona „Plaza de Toros Monumental” (pana in 2012).

Fostele arene, cu un diametru de cincizeci si doi de metri, proiectate in stil maur de catre arhitectul catalan August Font i Carreras puteau gazdui pana la saisprezece mii de spectatori, chiar Beatles sustinand  in acest loc un concert, in anul 1966.

PEfromPalauNacional
Arenas de Barcelona – Vedere de la Palau Nacional

 

Dupa ce zeci de ani cladirea a fost nefolosita, in 1999 incep discutiile pentru schimbarea destinatiei Arenelor, astfel incat valoarea arhitecturala a constructiei sa ramana neschimbata. In martie 2011, noua Arenas de Barcelona este deschisa. In prezent gazduieste un mall cu sase niveluri care include magazine, restaurante, cinematografe si o terasa care ofera vedere panoramica asupra Barcelonei.

 

PanoramaArenas1
Vedere de pe terasa Arenelor – Turnurile Venetiene si Palau Nacional

 

ArenasDeBarcelona_RoofView
Vedere de pe terasa Arenelor

 

Accesul la acest ultim nivel se poate face cu ajutorul scarilor rulante din interior sau cu ajutorul liftului exterior.

 

ArenasExternalElevator
Arenas de Barcelona – Liftul exterior de acces la terasa

 

Palau Nacional

 

Continuand sa mergi din  Plaça d’Espanya, pe langa Turnurile Venetiene, Avinguda de la Reina Maria Cristina te va conduce catre Palau Nacional, constructie monumentala, vizibila chiar de dincolo de piata si ridicata la poalele dealului Montjuïc.

 

BikingBarcelona
Turnurile Venetiene

 

Emblematic pentru Expozitia Internationala din 1929,  Palau Nacional a fost initial proiectat de catre arhitectul modernist Josep Puig i Cadalfach, insa dictatorul Primo de Rivera a intervenit inlaturandu-l din proiect.

O noua abordare este facuta de catre arhitectii Enric Catala si Pedro Cendoya, intr-o maniera multa mai nationalista. Rezultatul este cladirea in stil neo Baroc, cu dom central, inconjurat de turnuri.

 

PalauNacional2
Palau Nacional

 

Incepand cu anul 1934, Palatul gazduieste Muzeul national de arta Catalana (Museu Nacional d’Art de Catalunya ori MNAC). Muzeul a expus lucrari ale unor pictori celebri ca Goya, El Greco si Rubens.

 

PalauNacionalPanorama1
Vedere catre Plaça d’Espanya

 

Intre anii 1996 si 2004, palatul a fost extins astfel incat sa poata deveni Muzeul National de Arta, cu o colectie care depaseste cinci mii de lucrari.

 

PalauPlacaEsp
Vedere catre Plaça d’Espanya

 

Barcelona2
Vedere catre Sagrada Familia

 

La baza acestuia, inainte de treptele care duc spre Palat, se regasesc Fantanile Magice.

Spectacolul de lumina si culoare, trecut prin filtrul coloanelor de apa tasnind in varii forme si directii, poate fi urmarit in fiecare an, pe un fond muzical de exceptie, cam de la sfarsitul lunii mai si pana in toamna.

 

MontjuicFantanileMagice
Fantanile Magice

 

Iar la finalul unei dupa amieze de vizite la Palat, Muzeu si Arene ce poate fi mai inspirat decat un popas la un restaurant cu preparate locale?

Eu am incercat  „Tapas Gaudi”, in apropierea Arenelor  si am revenit, cateva zile la rand, pentru ceva extraordinar: Bacalao a la Antigua.

Flag Counter

 

 

2 thoughts on “Plaça d’Espanya, Palau Nacional si Arenas de Barcelona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *