Castell de Montjuic de Barcelona

Daca spui vacanta in Barcelona, nu poti sa nu spui Montjuic. Proeminent si plin de personalitate, “Dealul Evreilor” domina orasul si marea, in acelasi timp. De la poalele sale, in vecinatatea Placa D’Espanya, evolueaza lent, incepand cu Palau Nacional si culminand cu Castell de Montjuic.
Candva, prin anul 1073, pe locul unde troneaza astazi cetatea a fost ridicat un punct de observatie. Marinarul insarcinat cu supravegherea coastei din cel mai inalt punct al urbei avea misiunea sa-si avertizeze concitadinii in caz de pericol. Printr-un ingenios sistem de comunicatie – cu panze, in timpul zilei si cu lumini, in timpul noptii, el dadea de stire locuitorilor Barcelonei atunci cand nave inamice indrazneau sa se apropie prea mult de coasta. Despre marimea amplasamentului la acea vreme nu se stiu multe lucruri; cert este ca, dovedindu-si utilitatea, in timp, a inceput sa se extinda.

Castell de Montjuic, Barcelona
Castell de Montjuic, Barcelona

Odata cu izbucnirea revoltei catalane (1640-1652), conducerea locala decide prin consiliul celor o suta (Consell de Cent) sa fortifice varful Montjuic prin imprejmuirea turnului de observatie cu santuri si cu ziduri de aparare. Transformarea amplasamentului in fortareata marcheaza inceputul militarizarii dealului.

Castell de Montjuic, Barcelona
Castell de Montjuic, Barcelona

 

IntrareCastelMontjuic
Intrarea in Castell de Montjuic

Castell de Montjuic domina partea sud estica a inaltimii si exista in forma actuala de la sfarsitul secolului al 17-lea. In cea mai mare parte a istoriei sale intunecate a fost folosit ca inchisoare si loc de executie. Aici au platit cu vietile lor anarhisti, la sfarsitul secolului al 19-lea, fascisti in timpul razboiului civil si republicani, imediat dupa sangeroasa confruntare, cel mai cunoscut fiind Lluis Companys, in 1940.

Dupa dispute indelungate, un ordin ministerial emis in aprilie 2007 reuseste sa modifice termenii de cesiune ai Castelului din Montjuic catre consiliul orasenesc al Barcelonei, iar Muzeul Militar, care folosise edificiul fortificat in ultimii ani, isi imparte exponatele intre diverse consilii municipale si Ministerul Apararii.

Montjuic-Vedere-Barcelona
Vedere de pe terasa castelului

 

Palau-Nacional
Vedere catre Palau Nacional

 

Terasa castel
Terasa castelului

Primaria deschide accesul publicului la fortareata pentru vizitare si pentru diverse evenimente, mare parte dintre acestea fiind expozitii.
Din octombrie 2014 si pana in ianuarie 2015, Castell de Montjuic a gazduit Romania Flashback, o expozitie de arta fotografica, sustinuta de Florin Andreescu si Andrei Pandele, care si-a propus si a reusit sa descrie ultimii anii ai dictaturii lui Ceausescu, atat prin scene cotidiene cat si prin imagini ale evenimentelor din decembrie 1989.
Dincolo de istoria sa zbuciumata, Castell de Montjuic este un loc care merita vizitat pentru vederea panoramica pe care o ofera, atat asupra Barcelonei, cat si asupra Mediteranei.

Vase-Croaziera-Barcelona
Vase de croaziera ancorate in port

Accesul la castel este posibil in mai multe feluri: in varianta pietonala, pornind de langa Palau Nacional – drum de circa 20 de minute sau cu telegondola (Teleferic de Montjuic), care are statia de sosire in apropiere de intrarea in fortareata si se conecteaza prin funicularul Montjuic cu metroul, la statia Paral.el.

Teleferic-de-Montjuic
Telegondola – Teleferic de Montjuic

Iar dupa cateva ore petrecute la inaltime, o plimbare pe faleza Barcelonetei ar putea fi mai mult decat reconfortanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *