Sicilia sau acolo unde Italia incepe

”A fi vazut Italia fara sa fi vazut Sicilia este ca si cum nu ai fi vazut Italia deloc, caci Sicilia este cheia pentru TOT”. Cam asa scria Johann Wolfgang Von Goethe, dupa vizitarea insulei, in anul 1787. Iar Platon, cu mult mai devreme, spunea:“Sicilienii construiesc ca si cum ar trai vesnic si mananca de parca ar muri maine”.

Un creuzet in care s-au amestecat, de-a lungul vremii, popoare, culturi, traditii si obiceiuri, Sicilia a ajuns ceea ce este astazi datorita fenicienilor, triburilor italice, grecilor, romanilor, arabilor, normanzilor si spaniolilor, dar lista cu siguranta ca nu e completa. De aici, poate, unicitatea insularilor si din greutatile pe care a trebuit sa le infrunte si sa le depaseasca ani dupa ani. Fie numai atat si este suficient pentru

a te determina sa vizitezi Trinacria, cum o numeau grecii, in antichitate. Vechiul nume s-a nascut din forma aproape triunghiulara a insulei si s-a schimbat in Sicilia, dupa cel al primului trib stabilit acolo: Sikeloi.

Daca adaugam si varietatea reliefului de la munti, dealuri si campii intinse in jurul vulcanului Etna, pana la marile Ionica, Tireniana si Mediterana care o inconjoara, tabloul este complet, iar destinatia si mai atractiva.

Cum calatoresti in Sicilia

Prin urmare, cand iti propui sa vizitezi Sicilia, trebuie sa te gandesti atent ce vrei sa faci si sa stii cam ce are insula de oferit. Si, tot in functie de asta, vei sti daca ai nevoie sa inchiriezi o masina sau vei incerca sa te deplasezi pe cont propriu.

Daca nu vrei sa te stresezi prea mult, ori daca nu esti o persoana foarte activa, cea mai facila alegere este un sejur gestionat de o companie de turism. Mai ales daca vii prima oara si nu stii mare lucru despre insula. Avantajul de a avea cazarea asigurata, demipensiune (de obicei), transport si tururi cu ghid in excursii (optionale) nu e putin lucru. Pentru cei mai activi si mai independenti, pentru persoanele dispuse sa se documenteze inainte si care doresc sa exploreze pe cont propriu, de cele mai multe ori inchirierea unei masini si doua-trei cazari alese in diverse puncte ale insulei reprezinta cea mai buna alegere. Fiindca, indiferent cum te-ai deplasa, drumul de la cazare la obiectiv ia timp si trebuie scurtat cat mai mult. Chiar si asa, nu te astepta ca in 7 ori 14 zile sa vezi tot. Iti va mai ramane cate ceva si pentru o data viitoare.

Cum ajungi in Sicilia

In Sicilia se ajunge foarte usor, de obicei pe calea aerului. Evident, se poate si cu masina, dar asta nu merita decat daca ai de gand sa vizitezi si alte tari. Din Otopeni vei gasi curse directe care fac saptamanal legatura cu Catania si Palermo. Cele mai multe curse si cele mai la indemana sunt cele catre Catania, insa daca iti doresti sa vizitezi partea vestica a insulei, Palermo devine optiunea cea mai potrivita. Pana in Catania un zbor dureaza cam 2 ore.

Cum te deplasezi in Sicilia

In cazul cand calatoresti singur si ai timp, poti folosi mijloacele de transport in comun. Autobuze si trenuri asigura legaturi intre aeroport si diverse puncte din insula. La fel, din nordul Siciliei poti traversa pana in sud cu trenul. Despre preturi la transportul public nu am informatii, dar cu siguranta ele se pot gasi cu usurinta pe internet.

Sa inchiriezi o masina pare sa fie cea mai buna varianta, chiar daca preturile se invart in jurul a 50 de euro pe zi. Daca sunteti 2 sau mai multe persoane care calatoresc impreuna, masina e cea mai buna alegere. Chiar daca traficul e agitat si soferii locali prea respecta regulile de circulatie, dupa cateva ore te vei obisnui. Si daca vii dintr-un oras mare al Romaniei, vei vedea ca circulatia se aseamana, destul de mult, cu cea de la noi.

Cand e bine sa mergi in Sicilia

Se spune ca daca intrebi un Sicilian, iti va raspunde ca oricand.Si n-ar minti, caci vremea e blanda chiar si iarna, chiar daca ploaia mai incurca uneori. Insa, daca ti-ai propus sa iei orasele la pas, asta nu e o problema insurmontabila si, cu siguranta, e mai placut decat vara, la 40 de grade Celsius.

Daca vrei sa mergi la plaja, perioada cuprinsa intre mai si sfarsit de octombrie e cea mai indicata. Dupa jumatatea lui septembrie, plajele incep sa se mai goleasca si te poti bucura de mare si soare fara aglomeratie.

Unde te cazezi in Sicilia

Aici, variantele par sa fie doar doua: Booking.com si Airbnb. Airbnb nu am folosit niciodata, dar cunosc persoane care au facut-o si au fost foarte multumite. Acelasi lucru pot sa-l spun si despre Booking, iar asta din perspectiva personala. Noi am ales cazare undeva, in apropiere de Barcellona Pozzo di Giotto, intr-un loc minunat din nordul insulei, pe plaja Marchesana. Gazdele au fost extrem de primitoare si, daca as fi putut, le-as fi dat peste 10 ca nota. Pentru 35 de euro pe noapte (apartament cu 2 camere, living, bucatarie si terasa), la inceput de octombrie, am primit mai mult decat ne asteptam. Cireasa de pe tort a fost vederea la mare (cam 30 de metri pana in apa) si faptul ca din vila ajungeai direct pe nisip.

Ce poti sa vizitezi in Sicilia

Lista care urmeaza nu cuprinde decat o parte dintre locurile care merita vizitate. Nu fac un top al lor, desi, tare as pune Etna in capul listei. Toate celelalte nu vin intr-o ordine a importantei, ci asa dupa cum mi-am amintit de ele. Ierarhizarea o puteti face voi, dupa ce le veti vizita…

Vulcanul Etna

Pe coasta de est a Siciliei, in apropiere de Stramtoarea Messina, se afla Muntele Etna: cea mai mare atracție naturală din Sicilia și, de asemenea, cel mai inalt munte al sau. Mai mult, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume si cel mai activ din Europa. Inaltimea varfului sau se schimba odata cu fiecare eruptie si, desi de-a lungul secolelor cateva scurgeri de lava au ajuns pe coasta, este una dintre principalele atracții turistice din Sicilia, cu mii de vizitatori in fiecare an.

Etna in eruptie

Taormina

Chiar daca este un oras mic pe coasta de est a Siciliei, Taormina este una dintre cele mai vizitate stațiuni turistice din intreaga Italie. Așezata pe un deal la aproximativ 250 m deasupra marii, Taormina se afla la jumatatea distantei dintre Messina și Catania, fiind o baza buna pentru excursii de o zi in estul Siciliei. Istoria Taorminei dateaza din secolul al IV-lea, iar frumusetea sa e scoasa in evidenta mai ales prin prezenta unor monumente si cladiri de importanta istorica, cum ar fi Teatrul Grecesc, scena a numeroase concerte și activitati culturale.

Piazza Taormina

Palermo

Palermo, capitala regionala a Siciliei, este unul dintre acele orase cu o atmosfera foarte distincta, aproape tangibila, un loc plin de mister, unde realitatea depaseste adesea imaginatia calatorului. Este un centru mediteranean plin de viata al carui milion de locuitori este un cocktail fascinant de caracteristici aparent conflictuale.

Orasul a trecut de la o putere dominanta la alta cu o frecventa remarcabila. Poziția sa strategica in inima Mediteranei a adus val dupa val de invadatori: fenicieni, cartaginezi, greci, romani, arabi, normanzi, svabi, francezi si aragonieni pentru a-i numi doar pe ce mai influenti. Rezultatul acestei istorii este evident astazi prin gama larga de stiluri arhitecturale, fuziunea ingredientelor folosite in multe feluri de mancare locale și in numeroasele nume de locuri a caror etimologie ocolește traditiile lingvistice italiene.

Cattedrale di Palermo

Catania


Situat la poalele impresionantului Etna și cu vedere la mare, veți vedea Catania. Orașul a fost fondat de greci în 729 I.Hr. si are o istorie bogata in ceea ce priveste mostenirea culturala. Reconstruit aproape in intregime in secolul al XVIII-lea, dupa cutremurul care l-a distrus în 1693, astazi isi etaleaza cu mandrie stilul baroc sicilian. Locurile de interes includ Odeonul, situat in centrul istoric, langa teatrul roman, amfiteatrul, castelul Ursino si Fantana Elefantului.

Piazza Del Duomo, Catania

Cefalù

Iubit de turisti și localnici deopotriva, acesta este locația ideala pentru o vacanța la mare in Sicilia. Cefalù este o destinație maritimă din provincia Palermo, situata pe coasta de nord a Siciliei. La doar cativa pasi de centrul istoric si de strazile sale medievale si serpuite, flancate cu tot felul de magazine si restaurante, ajungeti la plaja aurie din Cefalù.

Cefalu

Agrigento si Valea Templelor

Cel mai cunoscut sub numele de Orasul Templelor, Agrigento este situat pe coasta de sud a Siciliei. Chiar la sud de „orasul modern” si cuibarite printre maslini pe o creasta, langa mare, exista unele dintre cele mai bine conservate temple grecesti antice din lume. Valea Templelor este o colectie magnifica de sapte temple din secolele VI și V I.Hr. Agrigento se mandrește nu numai cu ruinele antice și fascinante, ci si cu arhitectura baroca, precum și cu plaje stralucitoare, insule minunate si ape cristaline.

Val di Noto

Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa și Scicli sunt cele opt orase din sud-estul Siciliei care alcatuiesc fascinantul Val di Noto. Din 2002 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, deoarece reprezinta o „intreprindere colectiva considerabila, realizata cu succes la un nivel inalt de realizare arhitecturala si artistica”. In general, listata ca una dintre atractiile turistice „obligatorii” din aceasta parte a Siciliei, Val di Noto se caracterizează prin orase mici, dar absolut superbe, cu centre istorice compuse aproape in intregime din palate, biserici si case baroce care se prabusesc.

Siracuza si Insula Ortigia

Siracusa, in limba italiana, este un oraș uimitor din coltul de sud-est al insulei. Poate fi imparțit in doua zone diferite: insula Ortigia, care este legată de continent printr-o scurta pasarela si orasul principal, Siracusa. A fost cel mai important oras grecesc pentru o perioada lunga de timp si este plin de vestigii arheologice, care includ o multime de monumente ca temple, un teatru, un amfiteatru și o necropola. Ortigia, cunoscuta si sub numele de Città Vecchia (Orasul Vechi), este un loc ideal pentru plimbare, iar o mare parte din farmecul insulei sta in a hoinari, la intamplare, pe stradutele medievale.

Si, daca tot esti in Sicilia, ce altceva mai poti vizita?

Daca timpul e de partea ta, Insulele Eoliene sunt cea mai buna alegere.

 Alicudi, Filicudi, Salina, Lipari, Vulcano, Panarea și Stromboli care se intind de-a lungul coastei de nord a Siciliei, sunt cele sapte perle ale arhipelagului Insulelor lui Eol. Dintre acestea, cea mai mare este Lipari, iar cea mai interesanta Stromboli, al carei vulcan fumega si erupe aproape fara incetare.

Vulcanul Stromboli

Cu feribotul se poate ajunge usor din Milazzo, iar Stromboli poate fi vizitat si imediat dupa caderea noptii, pentru a asista la eruptia vulcanului din largul marii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *