Idei pentru minivacanta in Atena

Atena nu inseamna doar muzee, Acropole si piete cunoscute. Stradutele, casele, tavernele si terasele din Plaka si Anafiotika, Ermou street si forfota oamenilor, toate acestea dau culoare cetatii in care s-a nascut democratia.

Cand e bine sa mergi in Atena?

Un raspuns foarte scurt ar fi: cand ai timp si bani. Noi am fost in noiembrie, cam spre jumatatea lunii si, trebuie sa admit ca mi-a fost un pic teama. Prognoza meteo anunta ploaie, ploaie si ploaie moderata… Aveam la dispozitie doar doua zile in care ne propusesem sa vedem ce e mai important in Atena si o zi in care musai voiam sa vedem Aegina, insulita din apropiere.

N-a fost sa fie chiar asa. Am pierdut Aegina, fiindca jumatate din prima zi a plouat si in celelalte doua, desi soarele se arata din ce in ce mai mult, in insula norii continuau sa se scuture.

Pe scurt, un interval bun ar fi aprilie – noiembrie cu doua perioade ideale: mai-iunie, respectiv septembrie – octombrie.

Daca ar fi sa aleg pentru urmatoarea vizita in Atena, as alege sa vin in octombrie. Pentru ca e cald, fara sa fie obositor de cald, pentru ca marea e inca buna de baie, daca ai timp si chef sa dai o fuga pe litoralul atenian si pentru ca e putin probabil sa ploua.

 

Cum ajungi de la aeroport in Atena si din Atena la aeroport

Varianta 1 – Metrou, Linia 3

Trenurile au o frecventa de unul la 30 de minute, 7 zile pe saptamana, de la 6.30 dimineata, la 23.30. De la aeroport si pana in centrul orasului, drumul dureaza 40 de minute. Pentru tichete si carduri, mai multe informatii aici.

Varianta 2 – Autobuze expres, care circula 24 de ore

X95 : Syntagma – Aeroport / Aeroport – Syntagma

Cei care sunt in trecere prin Atena doar pentru a ajunge in port, in Pireu, pot folosi autobuzul X96.

Preturile pentru toate tipurile de calatorii cu mijloacele de transport in comun in Atena sau intre Atena si aeroport le gasiti aici.

Varianta 3 – Taxi

Este o varianta pe care o puteti folosi cu incredere daca aveti bagaje grele sau voluminoase ori daca sunteti mai multe persoane. Pretul unei calatorii cu taxiul in timpul zilei este de 35 de euro de la 5 dimineata si pana la miezul noptii si de 50 de euro de la 12 noaptea pana la 5 dimineata.

 

Cazare in Atena. Unde e bine sa stai si de ce

Cel mai bun ghid si prieten pentru o decizie inteleapta e google maps. Pe harta vezi unde sunt obiectivele turistice si iti poti face usor o imagine in privinta traseului pe care il ai de parcurs. Tot acolo se vad si statiile de metrou. Centrul e o zona destul de compacta si locurile care merita vizitate se concentreaza pe o suprafata accesibila la pas. Sau cu metroul, care taie si inconjoara centrul. Mijloc de transport si solutie ideala pentru cei care se opresc in Atena doar pentru city break. Altfel, recomand mersul pe jos, fiindca Atena nu inseamna doar muzee, Acropole si piete cunoscute. Stradutele, casele, tavernele si terasele din Plaka si Anafiotika, Ermou street si forfota oamenilor, toate acestea dau culoare cetatii in care s-a nascut democratia.

De la Monastiraki, daca te abati spre Psiri, peisajul se schimba. La fel si oamenii. Mai putini greci, mai multi asiatici. Pe masura ce te apropii de P. Tsaldari, strada care leaga Omonia de Pireu, asiaticii sunt inlocuiti de arabi sau imigranti din Bangladesh ori India. Asa stateau lucrurile si in zona in care am locuit noi, la doar patru sute de metri de Omonia. Am ales cazarea aici pentru ca hotelul Marina era bine cotat pe booking, aproape de mijloacele de transport si nu foarte departe de obiectivele turistice. N-am avut nicio problema, desi, in fiecare seara ne-am intors pe intuneric. Ba, chiar am folosit magazinele din zona, cand a trebuit sa cumparam apa plata, fructe sau o umbrela. Apa dintr-un magazin rusesc, vis a vis de hotel, fructe si umbrela de la indieni, la doi pasi mai incolo.

Ca si concluzie, ideal ar fi sa stai in apropiere de Syntagma, fiindca zonele turistice ti se astern la picioare. Nici linia de metrou nu mai trebuie s-o schimbi cand vii de la aeroport, ca sa ajungi la Omonia, de exemplu. Daca “te intelegi” cu preturile din zona respectiva, este perfect, daca nu, e bine oriunde in perimetrul Syntagma, Omonia, Kerameikos.

 

 Ce sa vizitezi (mai intai) in Atena

Daca zici Atena, prima imagine care iti vine in minte e cea a Acropolei. Iar cand zici Acropole, te gandesti mai degraba la  Parthenon. Construit in secolul de aur al Atenei si in „epoca” lui Pericle, Parthenonul este opera lui Phidias si a arhitectilor Ictinos si Callicrate (447 IC – 432 IC) si a fost ridicat ca templu in cinstea zeitei Atena.

In aceeasi incinta a Acropolei, in partea de nord, se regaseste Erechteion, cu celebrul „portic al fecioarelor” si cele sase cariatide care il sustin. Templul era dedicat atat Atenei, cat si lui Poseidon.

In jurul Acropolei se mai pot vizita templul lui Hefaistos, se pare, cel mai bine conservat dintre obiectivele antice, odeonul lui Herodes, teatrul lui Dionis, agora antica si agora romana. Nu ratati nici dealul Areopagus – stanca lui Ares, situata in nord vestul Acropolei. Numele vine de la zeul grec al razboiului, care, spune legenda, ar fi fost judecat aici pentru omorarea fiului lui Poseidon, Halirrhothius.

Ceva mai departe, in apropiere de arcada lui Hadrian, se inalta coloanele templului lui Zeus.

Noul muzeu al Acropolelor este un alt obiectiv care nu trebuie ratat. Pretul unui bilet si mai multe detalii gasiti aici.

Lista e lunga si, daca nu ai mult timp la dispozitie, e greu sa decizi cu ce sa incepi.

Pe langa cele de mai sus, ramanand tot in registrul antic, trebuie amintit dealul Pnyx, unde, se zice, ar fi luat nastere  democratia (la circa 500 de metri de Acropole),

Ca sa inchei cu o concluzie, eu as pune in capul listei Acropola si imprejurimile. Pretul unui bilet pentru adult este de 20 euro intre 1 aprilie si 31 octombrie si de numai 10 euro de la 1 noiembrie pana la 31 martie. Copiii sub 18 ani si studentii beneficiaza de reducere 50%. Pretul include accesul la Acropola, precum si la monumentele aflate pe pantele de nord si de sud ale acesteia, la biblioteca lui Hadrian si la cele doua agore. Biletul este valid pentru 5 zile consecutive.

 

Ce sa mai vizitezi in Atena

Fara sa intru in prea multe detalii, iata cateva locuri care merita neaparat vizitate.

Piata Syntagma si cladirea parlamentului elen. Neaparat, schimbarea garzii in fata parlamentului. Se face in fiecare ora, asa ca n-aveti cum sa ratati momentul. Soldatii din serviciul de garda se numesc „evzones„.

Cartierul Plaka, in apropierea Acropolei. Din piata Monastiraki, daca pornesti la pas catre Acropole vei ajunge, inevitabil, in Plaka. Terase, taverne si pravalii tipic grecesti. Intre Monastiraki si Acropole, te intorci in Atena de altadata, cand timpul curgea fara graba si fiecare clipa era o poveste.

Stadionul Panathenaic, singurul stadion din lume construit in intregime din marmura.

Dealul Lycabettus, care se ridica mult deasupra orasului si ofera cea mai buna vedere asupra Atenei. Accesul de la baza pana in varf se poate face atat la pas, cat si cu funicularul. Odata ajunsi acolo va puteti relaxa si racori la restaurantul terasa „Orizontes”.

Piata Monastiraki, amintita mai devreme si strada Ermou, pentru cei dornici de cumparaturi.

Lista e departe de a fi finalizata, insa, pentru o minivacanta, e deja incarcata.

 

Hop-On Hop-Off in Atena

Daca vrei sa vizitezi orasul de o maniera relaxata, daca esti insotit de copii mici si nu vrei sa cauti statii de autobuz ori metrou sau daca vrei sa primesti informatii despre locurile pe langa care treci, in timp real, autobuzele hop-on hop-off s-ar putea sa fie solutia. Informatia e furnizata cu ajutorul unor casti pe care le primesti la urcarea in autobuz. De asemenea, limba in care este furnizata informatia poate fi selectata (romana nu figura in lista, dar exista, desigur, engleza, franceza si alte limbi de circulatie internationala).

In Atena, ca si in alte mari orase europene, autobuzele etajate sunt prezente la datorie, Cel putin trei firme ofera servicii in acest sens, asa ca, ofertele si reducerile sunt la ordinea zilei. Le veti observa in diferite variante de culoare: galbene, albastre, rosii sau verzi in functie de compania careia apartin si de destinatii.

In fiecare statie dedicata, puteti discuta cu persoanele care vand bilete si puteti cere informatii legate de pret, traseu si orar. Rutele, in general vorbind, acopera zona turistica a Atenei, dar sunt curse care ajung pana in Pireu sau pe litoralul atenian. Preturile sunt cuprinse intre 12-20 de euro de persoana si tichetele pot fi valabile intre una si trei zile. Poti cobori si urca oricand pe parcursul intervalui, iar timpul de asteptare intre doua autobuze este de 30 de minute.

Noi am folosit autobuzele celor de la Citysightseeing si am ajuns pana in portul de ambarcatiuni mici, Marina Zeas si pe faleza.

Indiferent cand si cum vizitezi Atena, daca vii pentru o zi sau o saptamana, merita din plin.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *